Oväder och elektronik

En problematisk aspekt nävreme-promenir det kommer till olika typer av oväder är dess effekt och påverkan på teknik i alla dess former. Allt som reagerar på luftfuktighet och vibrationer eller har en sladd inkopplad i väggen är särskilt utsatta. Detta kan orsaka problem i form av falska larm och falska brandlarm. Problem som gör att brandkår och räddningstjänster måste rycka ut i onödan och kanske därmed missa en riktig olycka eller ett inbrott. Här kommer ett par exempel på sådana problem som det är viktigt att ha kännedom om.

Blixtnedslag, teknik och åska

Alltmer elektrisk utrustning inom hem och industri som exempelvis olika typer av larm utlöses av oväder, åska och andra överspänningar. Ett blixtnedslag orsakar överspänning med mycket hög ström och spänning som varar en längre tid. Larmen slås ut av överspänning vid ett blixtnedslag. Dessa kan undvikas med ett överspänningsskydd. Men åska kan även utlösa larmet på grund av dess upphov till vibreringar i mark och luft vilket innebär att ett falskt larm utlöses eftersom det egentligen inte är något inbrott.

Teknik och andra typer av oväder

Dock så är det inte bara åskan som utlöser larm och ställer till problem för brandkår och räddningstjänster. Ett fuktigt väder kan även utlösa automatiska brandlarm. Detektorerna gör nämligen ingen skillnad på om det är vattenånga eller brandrök. De reagerar på rök i olika former. Den ökade luftfuktigheten kan också medföra att små insekter trivs och kryper in i larm och utlöser dem. Eftersom larmens detektorer är känsliga för luft så innebär det att felprocenten bland utlösta larm ökar märkbart vid oväder. Problemen minskar dock i takt med att tekniken utvecklas. Därför är det viktigt att se till att man inte har allt för åldrad utrustning. Annars kan det tyvärr innebära att ett falsklarm utlöses och det kostar i snitt 5000 kronor om man slarvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *