Andra planeters väder

Ofta gnäller man över vädret. Att det blåser för mycket eller är för kallt. Man ska dock vara glad att man bor på planeten jorden om man är känslig för extrema väder. Snittemperaturen på Mars är exempelvis 60 minusgrader och Neptunus har vindbyar på upp emot 400 meter per sekund!.

Övning ger färdighet

clouds-186846_960_720Det är till stor hjälp att förstå hur vädret fungerar på vår egen planet när man studerar andra planeters väder. De fysikaliska principer som gäller på jorden gäller också för vädret på andra planeter, dock med en annan kemisk sammansättning och i annorlunda skala. Cassini-Huygens, som är ett amerikanskt forskningsprojekt (NASA) har till exempel upptäckt att Saturnus största måne har moln i form av metangas. Detta gör att det på månen, som kallas för “Titan”, bland annat regnar flytande metan.

Vind i rymden

Den stora röda fläcken på planeten Jupiter har existerat i över 300 år och är ett anticykloniskt stormsystem, vilket kan översättas till ungefär “stormar av högtryck” eller “högtrycksstormar”. Denna röda fläck är så pass stor att tre stycken jordklot skulle få plats i den. Andra stora planeter som består av gas kan på grund av att dess avsaknad av yta ha stormar och vindar som uppnår i extremt höga hastigheter. Bland annat har Neptunus förbryllat astronomer med vindbyar uppåt 400 meter per sekund.

Ursprungligen beror väder och vind av alla dess slag på solenergi. Solenergin som absorberas av Neptunus är dock mycket låg i förhållande till andra planeter (1/900 av den som absorberas av jorden). Trots detta är alltså vinden på Neptunus väldigt kraftfull och mycket mer intensivt än på vår planet jorden.

Den högsta vindhastigheten som upptäckts av forskare på en planet är 2500 meter per sekund(!). Hastigheten uppmättes dock utanför vårt solsystem. Planeten har namnet “HD 189733b” och är något större än planeten Jupiter. Den ligger 63 ljusår från jorden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *